Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Indafotó képek

BLOG

2014.05.11. 18:07 spitze

ESEE Knives ESEE-5 túlélőkés

Folytatásként egy masszív fix pengés kés a tengeren túlról, ahol igen nagy népszerűségnek örvend – nem véletlenül. Ez az ESEE-5. Katonai SERE (az Amerikai Fegyveres Erők speciális kiképzési programja; Survival, Evasion, Resistance and Escape – azaz Túlélés, Kitérés, Ellenállás és Menekülés) oktatók által tervezett túlélő kés, ami első sorban bajba jutott / zuhanást szenvedett pilóták számára készül a mai napig.

esee5 (2).JPG

Legyen szó akár egy meredek lejtőn való feljutásról (ahol fellépőként használhatjuk), akár egy lezuhant helikopterroncsból való kiszabadulásról – az Esee-5 megállja a helyét. Természetesen táborozáskor, kiránduláskor is számíthatunk rá; nálunk inkább erdei környezetben kell bizonyítania :)

Az ESEE kései az Egyesült Államokban készülnek szigorú minőség-biztosítási szabványok betartásával (ennek megfelelően élettartam garanciát vállalnak késeikre).

Minden porcikájából sugárzik, hogy kőkemény használatra szánják. A magas széntartalmú 1095 nem rozsdamentes acél igen rugalmas, szívós és viszonylagosan könnyen karban tartható / élezhető (ez terepen hálás tulajdonság, amikor csak korlátozott felszerelést tudunk magunkkal vinni). A korróziótűrést biztosítandó, az acélt egy nagy kopás-állóságú, műanyag-szerű bevonattal látták el. Készül fekete, OD zöld, narancs és venom zöld színű bevonatokkal, félig fogazott, és sima pengés verzióban (mi most a fekete bevonatos, sima pengés modellt mutatjuk be).

esee5 (5).JPG

A penge hossza a markolattól mérve 14 cm, ami már kellően jól használható méret vastagabb ágak lecsapására, vagy akár ütőfázáshoz is. Vastagsága abszolút túlméretezett; 6,3 mm, így nem kell attól tartanunk, hogy kárt teszünk benne az ütőfával. A kipróbálás után szinte csak minimális nyomok mutatkoztak a bevonaton, míg a pengeháton semmi elváltozás nem látszott. A kés súlypontja kiváló; éppen az ujjvédő mögött van. A kés egyébként nem elhanyagolható súlya (tok nélkül 440 g, tokkal 560 g) ellenére sem fárasztó vele dolgozni.

A markolat canvas micarta, ami eredetileg világos/olívzöld – a használattól sötétedik. Hossza 13 cm + az igen komoly üvegtörő / bújtató. Fogása majdnem tökéletes (kisebb kézhez túlságosan vaskos), nem csúszik még kesztyű nélkül sem. Ha valakinek igénye van egy kis rovátkolásra/alakításra, könnyedén meg tudja oldani házilag is, vagy természetesen lecserélheti a „bumszli” paneleket pl. jobban formázott G10-re, FR4-re.

esee5 (4).JPG

A gyári tok kydex (melegen formálható műanyag), kiváló kivitelű és stabilan fogja a kést. Ráadásul találunk rajta egy állítócsavart, amivel szabályozni tudjuk a tok tetején a „szorosságot”. Ezt több gyártó alkalmazhatná, ötletes megoldás. Az övbújtató egy fém klip, amit egy műanyag platformra szereltek. Ez a gyakorlatban ideális magasságot ad a hozzáférhetőséghez, plusz többféle hordási módot tesz lehetővé (akár vízszintesen is hordhatjuk a kést).

Nem utolsósorban igen jól „pimpelhető” modell, számos átalakítást láttam belőle. Ebből csak egy példa:

e5_4.jpg

(forrás: http://sharpedgereviews.com/bleach-etched-esee-5/)

 

A kiadósabb tesztelésig messzemenő következtetést nem tudok/akarok levonni, de igencsak kecsegtető ez a kés az eddig tapasztaltak alapján.

Gyári weboldala: http://www.eseeknives.com/esee-5.htm

 

Köszönöm, hogy elolvastad!

spitze

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kesbaratok.blog.hu/api/trackback/id/tr626152204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása