Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Indafotó képek

BLOG

2013.09.02. 22:09 rapcsokbalazs

Rozsdamentes késacélok

Az EDC-re („every day carry”= mindennapos hordásra használt) használt kések anyaga általánosságban valamilyen rozsdamentes acél, így a cikkben is ezeket az acélokat vesszük górcső alá.

Az acél vasat és különböző ötvöző elemeket tartalmazó vegyület. Korábban a leghagyományosabb ötvöző anyag a szén volt, de ahogy az acélgyártás fejlődött, ez kiegészült más ötvöző anyagokkal. Napjainkban ezekkel az anyagokkal és a gyártási technológiákkal az acél nagyon változatos tulajdonságokkal ruházható fel. 


Álljon itt egy lista a legfontosabb ötvöző anyagokról, néhány példával az alkalmazásukra: 

Szén (C)
Minden acélban jelen van, a legfontosabb keménységet fokozó elem. Az acél erejét is fokozza. A késnek való acélokban legalább 0.5-0.6% széntartalom kívánatos. 

Króm (Cr)
Növeli a kopásállóságot, az edzhetőséget és ami a legfontosabb, a korrózióállóságot. A 13% feletti krómtartalommal bíró acélok az un. "rozsdamentes acél" kategóriába tartoznak. A név ellenére minden acél képes rozsdásodásra, ha nem megfelelő környezeti hatások érik. 

Mangán (Mn)
Fontos elem, javítja a részecskeszerkezetet és hozzájárul az edzhetőséghez, valamint erősíti és kopásállóbbá teszi az acélt. Az acélgyártásnál is fontos dezoxidáló szerepet tölt be, jelen van minden késacélban, kivéve A-2, L-6, CPM 420V. 

Molibdén(Mo)
Karbid képző, megelőzi a ridegséget és biztosítja az acél erejét magasabb hőfokon is. Nagyon sok féle acélban jelen van, a levegőben edzhető acélokban (pl. A-2, ATS-34) pedig mindig 1% feletti a molibdén tartalom, ettől válnak képessé ezek az anyagok levegőn kihűlve is edződni. 

Nikkel(Ni)
Erősség, szívósság, korrózióállóság fokozó. AUS-6, AUS-8, L-6 acélokban található. 

Szilícium(Si)
Az acél erejét növeli. A mangánhoz hasonlóan az acélgyártást könnyíti még meg.

Volfrám(W)
Növeli a kopásállóságot. Ha helyesen kombinálják krómmal és molibdénnel, un. gyorsacélt hozhatnak vele létre. A gyorsacélokat főleg gépi szerszámokban használják, lényegük, hogy magas hőfokon is megtartják a keménységüket. Ilyen gyorsacél például az M-2, amiben sok a volfrám. 

Vanádium(V)
A kopásállósághoz és az edzhetőséghez járul hozzá, karbid képző. Finomabb szemcsézettségű lesz tőle az acél. Sok vanádium van a következő ötvözetekben: M-2, CPM T440V és 420V. A BG-42 és az ATS-34 közti fő különbség is a BG-42-ben magasabb arányban jelenlévő vanádium.

FONTOS! Nem csak a felhasznált anyag határozza meg egy késnél, hogy mennyire jó. Ez sok tényező függvénye, pl. a hőkezelés, a penge kialakítása, geometriája, az él típusa, az élezés, a markolat kialakítása, anyaga, a kés súlya, és az egész késre kiterjedő gyártási minőség, odafigyelés. 

 Az acélok tulajdonságainak jellemzésére a következő főbb szempontok szolgálnak, ezeket tartalmazzák az alábbi táblázatok: korrózióállóság, éltartás, keménység, kopásállóság.

Ezek mellett használatosak még pl. a szakítószilárdság, szívósság, élesség (él finomság) is.

Korrózióállóság: 
Ne felejtsük el, hogy mindegyik acél képes a rozsdásodásra, nincs megegyezés arról, hogy pontosan mennyi krómtartalom is kell a rozsdamentességhez. A szabvány a 13%, de van ahol annyit írnak, hogy "magasabb mint 10%". Más ötvözőanyagok is nagyban befolyásolják, hogy mennyi króm kell az acélba. Megfelelő ötvözéssel alacsonyabb krómtartalom is elégséges a megfelelő ellenálló képességhez.

Éltartás: 
Azt a képességet jelent, hogy a penge meddig marad éles azonos használat mellett.

Keménység: 
keménység azt fejezi ki, hogy egy anyag mennyire szilárd, milyen mértékben ellenálló a külső mechanikai behatásokkal szemben. A mérés módja szerint megkülönböztetünk: karcolásifúrásicsiszolási és nyomási keménységet. A késeknél használt acélok esetében utóbbit értjük alatta, mégpedig  a Rockwell-féle keménységmérő módszer alapján végzett mérés eredményét.

Kopásállóság: 
A kopásállóság abrazív kopás esetén az acél keménységétől függ, de a túlzottan nagy keménység sem kedvező. 

„Nem létezik olyan, hogy „a legjobb acél” csak a „megfelelő”. A kés elsődleges funkciójának vagy használatának ismerete segít meghatározni, hogy melyik acél optimális pengeanyagnak”

420/420J2
Jellemzően az alsó kategóriás kínai pengéknél használatosak, de találkozhatunk velük díszkéseknél vagy kardoknál is. Ezekből az acélokból készült pengék gyakorlati használata nem ajánlott, mivel nagyon „puhák”, gyengék és igen alacsony kopásállósággal rendelkeznek. Nagyon kevés használattól is könnyedén elvesztik az élüket. Viszont nagy előnyük, hogy nagyon ellenállnak a korróziónak, és olyan könnyen élezhetőek ,mint a vaj. Nedves vagy erősen korrozív környezetben jó választás lehet. 

x55CrMo14
Ez az acélt szinte kizárólag a Victorinox használja a svájci bicskák pengéjének alapanyagaként. Ez már keményebb, erősebb, kopásállóbb és nehezebben korrodálódik, mint a 420/420J2. A maximális krómtartalma  15% ennek köszönhetően tükörsimává polírozható a felülete.  0.15% vanádiumot tartalmaz, ami valamivel jobb éltartást eredményez.

420HC/425M
Szinte minden szempontból jobbak a 410/ 420J2 acéloknál. Sokkal keményebbek, erősebbek, kopásállóbbak és a rozsdának is jobban ellenállnak, emellett ár-érték arányuk is igen kedvező. Jelenleg a piacon kapható egyik legjobban korrózióállóbb anyag, még ha nem is annyira jó, mint a H-1. Valamivel kevesebb szenet tartalmaz, mint a x55CrMo14, de valamivel több vanádiumot, amitől jobban tartja az élét. Talán az egyik leggyakrabban használt pengeanyag az alsó kategóriás folderek felső szegmensében.

440A/AUS-6
440A acélnak elég rossz hírneve alakult ki az idők során, annak köszönhetően, hogy egy időben az olcsó kínai kések mindegyike 440-es jelölést kapott a pengéken. Azonban a 440A közel sem annyira rossz, mint ahogy az elterjedt róla, valahol a 420HC és az AUS-6 közé lehetne tenni. Kicsivel kopásállóbb, mint a 420HC, de közel sem olyan kemény és a rozsdának sem áll ellen annyira. Sok gyártó használta ezt az acélt, mielőtt áttért volna a 420HC-re.

8Cr13Mov 
Nagyon olcsó és jól használható kínai gyártmányú acél. Hasonló tulajdonsággal rendelkezik, mint az AUS-8, de nem teljesít olyan jól. Valahová az AUS-6 és az AUS-8 közé lehetne elhelyezni minőség szempontjából.

440B/AUS-8 
440B és AUS-8 acélok hasonlóak. 440B nagyon ritka, és szinte azonos 440A-val, kivéve a 0,15% extra széntartalmat, ami egy kicsivel több erőt és keménységet kölcsönöz neki. A diagramon a 440A és 440B egyenlőnek mutatkozik, ennek oka  kerekítés, mivel ilyen kicsi mértékben térnek el.

440C/AUS-10
A 440C az AUS-10 mellé párosítható. Majdnem dupla annyi széntartalommal rendelkezik, mint a 440A. Emiatt sokkal keményebb és kopásállóbb, mint a fent említett acélok és használat során sokkal tovább megtartja az élét. Azonban a 440C-nek is megvannak a maga korlátai. Nem annyira szívós, mint a másik kettő 440-es és a 420HC, továbbá könnyebben is rozsdásodik ezeknél.

H-1 
Nem keverendő össze a H-szériás szerszámacélokkal. Ez egy olyan speciális acél, amely kiemelkedik nagyon magas rozsdaálló képességével. Valószínűleg az egyetlen acél a sorban, mely 99,99%-ban ellenáll a rozsdának. Tökéletes választás búvároknak, halászoknak, nedves vagy párás környezethez.

CPM440V/S60V
440V vagy S60V egy nagyon erős acél. A 440C formuláját követi, de a széntartalom 2.15%-ra van emelve, a vanádium pedig 5.5%-ra. Őrületes kopásállósággal rendelkezik egy rozsdamentes acélhoz képest, de olyan puha is tud lenni azonban mint egy 420-as acélok, hogy megfelelő rugalmasságot érjenek el vele.

154CM/ATS34 
154CM és japán megfelelője az ATS34 majdnem megegyezik. 154CM keményebb, szívósabb az összes eddig említett acélnál. Kiemelkedő éltartással rendelkezik, de nem annyira, mint a 440V/S60V Ez az acél a belépő a csúcskategóriás folderek világába. Majdnem minden Emerson folder 154CM anyagú pengével rendelkezik.

VG-10
VG-10 egy felső kategóriás rozsdamentes acél, meglehetősen drága, de még így is olcsóbb, mint a  154CM/ATS34. Minden más itt tárgyalt acéllal ellentétben kobaltot tartalmaz, mely erősebbé teszi. A VG-10 anyagú pengére húzható az egyik legfinomabb él az itt tárgyalt acélok közül. Szívósabb és rozsdaállóbb, mint a 154CM.Kiemelkedően jó tulajdonságai miatt alkalmazzák sport, katonai és taktikai célokra, de Japán kések konyhai változatait is készítik belőle. Kizárólag egy Japán cég állítja elő a VG10 -es acélt, a Takefu Special Steel Co.,Ltd. Minden gyártónak aki ebből az anyagból szeretné a saját termékét ezen két gyártóval kell elkészíttetnie a kése pengéjét, magát az anyagot nem adják el csak a kész pengét.

CPM154
Összetételében azonos a 154CM-el, azonban az előállításának folyamata eltér. A CPM változatban a karbidok egyenletesebben oszlanak el, és finomabb szemcseszerkezettel rendelkezik, kevesebb gyenge ponttal. Lényegében a 154CM  acél továbbfejlesztett változata.

D-2
Ez az acél határeset a rozsdamentes acélok és a szénacélok között, mivel egy rozsdamentes acélnál az elfogadott minimum széntartalom 13% ezzel szemben a D-2 12% szenet tartalmaz. Majdnem rozsdamentes, de mégsem. Emellett egy kitűnő acél. Szívósabb, mint a 154CM, és kopásállóbb is, de korrózióállóságban elmarad a többi rozsdamentes acél mellett.

CPMS30V
EDC használatra az egyik legjobb választás, normál körülmények között ennél jobb acél EDC foldernek nem kell. A-2 osztályú szívósággal rendelkezik és az S90V kopásállóságával, 58-61 HRc. keménységű. Hasonlóan a  CPM154-hez, CPM (porkohászati úton történő előállítás) nagyon finom szemcseszerkezetet kölcsönöz ennek az acélnak,a vanádium karbidok pedig nagyon egyenletesen oszlanak el az acél szerkezetében, ez kitűnő éltartást eredményez. Élezésére elég sok időt és izzadtságot rá kell szánni, de ez az acél meghálálja a törődést.

CPM420V/S90V
kopásállóság tekintetében ez a csúcs. S90V acél meglehetősen drága és beszerezni sem egyszerű. Éltartása kiváló.

ZDP-189/Cowry-X
ZDP-189 egy nagyon egzotikus acél és csak prémium késkészítők használják. ZDP-189 nagyon kemény tud lenni, keményebb, mint az S30V. Sokkal drágább, mint S30V, de könnyebben rozsdásodhat, viszont éltartása jobb.

  

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kesbaratok.blog.hu/api/trackback/id/tr875492012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imposztorék 2013.09.03. 06:42:27

Az írás remek és hiánypótló, de én most az etikáját szeretném említeni. Manapság ritka - különösen az interneten -, hogy a publikáció végén a forrásokat, irodalomjegyzéket felsorolják.
nagyon örülök, hogy vannak még korrekt, tisztességes szerzők! Gratulálok!

rapcsokbalazs 2013.09.03. 10:28:48

@Nazca:
Én is köszönöm a dicséretet! Hamarosan folytatódik, így meg pláne, hogy van aki olvassa is ;)

Sryker 2013.12.20. 16:38:32

Nagyon korrekt a cikk,gratulálok hozzá utólag is!
Igen,a Sandvik acélok pld:12C27 és társai sajnos kimaradtak az összehasonlító tesztből,bár szerintem nagyon népszerűek a kisebb költségvetésűek és az EDC -re használók között!
Sajnos csak most találtam ide,pedig késportálosként komolyan az én érdeklődési körön{is} ez a téma!

rapcsokbalazs 2013.12.20. 18:14:39

@Sryker: köszönöm szépen, ha lesz időm, összeszedem a többi acélok jellemzőit is!

Sryker 2013.12.20. 20:32:03

Köszönjük a 'nép" nevében és boldog Karácsonyt!!!!

Ágoston Nyéki 2020.07.28. 21:41:39

Nagyon jó a cikk de van egy két hiba..
A 420HC/425M-nél leírtad a 420-at 410-re
A D2-esnél nem szén tartalom hanem króm tartalom kellene. Remélem építő kritikát írtam és nem bántok meg vele senkit .
süti beállítások módosítása