Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Indafotó képek

BLOG

2014.05.11. 14:11 spitze

Combative Edge (FOX) M1S custom


Első körben kezdjük egy itthon nem annyira ismert és elterjedt folderrel.

Ez pedig a Rob Walker által tervezett Combative Edge (azaz a Fox) M1S, ami Olaszországban készül a Fox Cutlery műhelyében. A tervező és a Fox Cutlery ebben a késben egybe olvasztották a harcművészetből eredő, és késkészítői tapasztalataikat.

foxm1 (3).JPG

Bár eddig nem rajongtam a fogazott pengés késekért, ennél a modellnél nagyon eltalálták; kiválóan használható pl. kötél / paracord vágására. Az általam kipróbált fogazott pengék közül eddig ez tetszett a legjobban.

A clip point penge anyaga az osztrák Böhler N690 co-Cobalt-Vanadium, amit 58-60 HRC-re hő kezelnek, tulajdonságai pedig nagyságrendileg megegyeznek a japán VG-10-zel. A matt fekete DLC bevonat kimondottan tetszetős, divatosan fogalmazva „taktikai” benyomást kelt. A penge hossza a markolattól mérve 95 mm (tehát nem kimondottan legális EDC darab), vastagsága pedig 4 mm, ami elég meggyőző benyomást kelt. A méretes ujjvédő (ami egyébként elősegíti az egykezes nyitást) igen hasznos dolog.

A kellemes fogású markolat egyik fele G10, míg a másik oldala titán panellel szerelt, ami egyúttal a markolat biztosító funkciót is hivatott ellátni. Ezt egy, a klippel szemközt elhelyezett Hinderer-féle, U-alakú túlhajlás gátlóval tettek teljessé. Apropó, övklip. Ennek a helyét véleményem szerint tökéletesen eltalálták, ugyanis a mélyen ülő klippel optimális magasságban van a folder ahhoz, hogy ne nagyon „bújjon ki” zsebünkből, mégis könnyedén hozzáférhetünk. A klip és a túlhajlás gátló természetesen átszerelhető, így tip up és tip down (penge hegye felfelé, ill. lefelé néz a zsebben) módozatban is hordható.

cem1 (6).JPG

A gyári G10 panel kellemesen kialakított felületű. A bemutatott konkrét kés esetében ez a panel egy egyedi átalakításon esett át; airbrush technológiával a képen látható mintát fújták rá az előző tulajánál. Mivel ez a minta annyira nem nyerte el a tetszésemet, így a „folder specialista” Zsoltot kértem meg egy gyáritól vastagabb, Anso-mintás fekete G10 panel elkészítésére. Emellett a klip és a túlhajlás gátló homok-szóráson esett át, így egységes titánszürke felületűvé vált a markolat ezen oldala.

foxm1 (2).JPG

Összességében egy nagyon igényesen kialakított, ésszerűen megalkotott foldert tarthatunk a kezünkben. Bár nem éppen kis (teljes hossz: 225 mm) és könnyű (súlya: kb. 150 g) zsebkésről beszélünk, amit minden nap hord az ember, használhatósága és minősége engem tökéletesen meggyőzött.

Gyártó weboldala: http://www.combativeedge.com/index.php/folders/m1-serrated.html

 

Köszönöm, hogy elolvastad!

spitze

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kesbaratok.blog.hu/api/trackback/id/tr546150153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása